- Publishing house :
- ESCOLA DE LECTURA CREATIVA
- Year of edition:
- 2021
NOPINTEU 2021-2022: L'IMPRESSIONISME
CICLE D'APROXIMACIÓ A LA PINTURA
RODRÍGUEZ PAMIAS, CARME
NOPINTEU 2021/22
LIMPRESSIONISME (1874-1886)
Fou un moviment pictòric de curta durada però la seva influència ha arribat fins els nostres dies i de manera universal, al gran públic però també a altres artistes que encara ara veuen de la manera de pintar impressionista.
Aquestes sessions serviran per conèixer als màxims representants de limpressionisme (Gauguin, van Gogh, Monet) però també a altres pintors molt més desconeguts com Caillebotte o Mary Cassat. Una sessió serà dedicada a les dones pintores impressionistes i una altra a Sorolla, el que millor va pintar la llum.
Desprès daquest cicle el segle XX ens espera i lobrirem tímidament amb el puntillisme, un gran desconegut.
COM? QUI? ON? QUAN?
Totes les sessions simpartiran a la Nollegiu del Poblenou i es transmetran simultàniament per zoom. En cas de restriccions per pandèmia, les sessions es desenvoluparan en les dates indicades via zoom.
Preu del cicle: 80 / 25% descompte amb carnet nolector
Professora: Carme Rodríguez Pàmias
CALENDARI:
Dissabte, 2 doctubre, 18:30h, Presencial a la Nollegiu del Poblenou i transmissió en directe via zoom i recuperable en diferit.
CLAUDE MONET I CAMILLE PISSARRO
Camille Pissarro (Charlotte-Amélie, 1830- Paris 1903) va ser un dels impressionistes més desconeguts i en canvi Claude Monet (Paris 1840- Giverny 1926) serà un dels més famosos.
Si haguéssim de definir limpressionisme amb un sol nom hi hauria una lluita tancada però estem segurs que Monet seria un dels finalistes. Ell és el pintor més purament impressionista. Lestudi de la llum, el seu tret i el treballar a laire lliure el definiran. La seva vida a Giverny marcarà un camí en la història de lart.
En canvi Pissarro tindrà un estil molt més discret, que necessita contemplació per entendre la seva enorme mestria i és el que farem durant aquesta sessió.
Dissabte, 6 de novembre, 18:30h, Presencial a la Nollegiu del Poblenou i transmissió en directe via zoom i recuperable en diferit.
MANET I CAILLEBOTTE
En aquesta sessió veurem a Gustave Caillebotte (Paris 1848- Gennevilliers 1894) que fou un pintor, mecenes i organitzador dexposicions. Caillebotte era fill duna família de classe alta. Com a pintor posseïa un enorme talent però com a col·leccionista tenia un olfacte privilegiat que va fer que posseís la més important col·lecció de pintors impressionistes.
Un dels pintors col·leccionats per Caillebotte serà Édouard Manet (Paris 1832- 1883). Manet mai serà pròpiament impressionista, ell va continuar anant als salons oficials encara que el rebutgessin. Li haurem dagrair la reivindicació de les natures mortes i òbviament la seva eterna sensibilitat.
Dissabte, 11 de desembre, 18:30h, Presencial a la Nollegiu del Poblenou i transmissió en directe via zoom i recuperable en diferit.
PAUL CÉZANNE
Paul Cézanne (Aix en Provence 1839- 1906) fou un membre molt destacat del moviment impressionista, va ser considerat com el precursor del postimpressionisme i del cubisme.
Sembla el continuador de lesperit clàssic francès al mateix temps que era un innovador radical en la utilització de la geometria en els retrats, natures mortes i els nombrosos paisatges que pinta. Està considerat com el pare de lart modern.
Dissabte, 15 de gener, 18:30h, Presencial a la Nollegiu del Poblenou i transmissió en directe via zoom i recuperable en diferit.
RENOIR I SISLEY
Pierre-Auguste Renoir (Limoges 1841- Cagnes-sur-Mer 1919) i Alfred Sisley (Paris 1839- Moret-sur-Loing 1899) van ser amics durant molt de temps, la proba és aquest magnífic retrat on Renoir pinta a Sisley i a la seva dona.
Ells dos juntament amb Monet, Pissarro, Degas i Morisot van fundar la societat anònima de pintors, escultors i gravadors. Van organitzar les vuit exposicions que feren els impressionistes (amb gran problemes de crítica).
Dissabte, 5 de febrer, 18:30h, Presencial a la Nollegiu del Poblenou i transmissió en directe via zoom i recuperable en diferit.
DEGAS I TOULOUSE-LAUTREC
Henri de Toulouse-Lautrec (Albi 1864- Château Malromé 1901), aristòcrata, alcohòlic, foll, faldiller però artista genial que va convertir el fet de dibuixar cartells publicitaris en un art, però fou moltes més coses... una delles és ser alumne dEdgar Degas (Paris 1834- Paris 1917) qui va promoure la primera exposició dels impressionistes.
Degas tenia nombroses contactes amb pintors de la seva generació encara que tenia la reputació de tenir un caràcter difícil es va convertir en el referent de la seva generació i la posterior.
Dissabte, 5 de març, 18:30h, Presencial a la Nollegiu del Poblenou i transmissió en directe via zoom i recuperable en diferit.
BERTHE MORISOT I MARY CASSAT
Ser dona pintora no és fàcil, però ser pintora al segle XIX encara és més difícil. En aquesta sessió estudiarem a la Berthe Morisot (Bourges 1841- Paris 1895) i a la Mary Cassat (Allegheny 1844- Le Mesnil-Théribus 1926).
Van tenir vides molt diferents, venien destils de vida diferents però les dues van aconseguir pintar, introduint-se en un món el que es veia bé que les dones pintessin ociosament però no que en fessin un ofici.
Dissabte, 26 de març, 18:30h, Presencial a la Nollegiu del Poblenou i transmissió en directe via zoom i recuperable en diferit.
VAN GOGH i GAUGUIN
Al 1888, Vincent Van Gogh (Zundert 1853- Auvers-sur-Oise 1890) i Paul Gauguin (Paris 1848- Atuona 1903) van compartir casa a Arles, només van viure junts nou setmanes, però al final daquest temps Van Gogh es va tallar la orella pressentint la separació.
En aquesta sessió veurem la trajectòria de tots dos pintors i analitzarem amb profunditat les obres que es van fer en aquestes setmanes de convivència.
Dissabte, 7 de maig, 18:30h, Presencial a la Nollegiu del Poblenou i transmissió en directe via zoom i recuperable en diferit.
SOROLLA
Joaquim Sorolla i Bastida (València 1863- Madrid 1923) serà el pintor del que parlarem en aquesta sessió. Anomenat pintor impressionista, post-impressionista, fins i tot pintor lluminista perquè va pintar la llum com ningú.
Mentre analitzem Sorolla revisitarem la pintura espanyola de finals del segle XIX i dels primers anys del segle XX i, comprovarem com la gran qualitat de Sorolla el fa destacar encara més.
Dissabte, 4 de juny, 18:30h, Presencial a la Nollegiu del Poblenou i transmissió en directe via zoom i recuperable en diferit.
EL PUNTILLISME: SEURAT I SIGNAC
Paul Signac (Paris 1863- 1935) el va denominar divisionisme, però sha conegut popularment com a puntillisme.
El puntillisme és un moviment de finals del segle XIX. La matèria pictòrica era aplicada en petites pinzellades. Malgrat que va ser profundament criticat per especialistes i crítics, i esdevingut motiu de mofa pels companys pintors tingueren una influència fonamental en la pintura del segle XX.
En aquesta sessió farem un recorregut de tot el moviment puntillista, fent especial èmfasi de Georges Seurat (Paris 1859- 1891) i Paul Signac.